Mitä yrityksen uutta toimitilaa rakentaessa kannattaa miettiä?

Monesti rakentaminen on merkki laajentamisesta. Tietysti jos sopivaa toimitilaa ei valmiina löydy, voi yritys aloittaa rakentamalla omat tilansa. Uuden toimitilan rakentamiseen vaikuttaa tietysti yrityksen tarpeet ja toiminta. Uudelle rakennukselle on katsottu tontti ja paikka, haettu rakennusoikeus ja rakentaja. Rakennusta miettiessä kannattaa suunnitella se mahdollisimman monipuolisesti omaan käyttöön sopivaksi ja turvalliseksi. Ammattilaisilta löytyy kyllä osaaminen ja valmius tilojen suunnitteluun, mutta ihan ummikkona ei itse kannata suunnitelmia vastaanottaa. Valmistaudu myös itse muutamin huomionarvoisin seikoin.

Millä toimialalla toimit?

Toimialasta riippuen tarvitset eri kokoisen rakennuksen. Käytä neliöt hyödyksi, sillä hukkatila ei tuota mitään. Yrityksen koko vaikuttaa myös tilojen tarpeeseen. Jos yrityksellä on henkilökuntaa

Miehet valitsevat lattiapintaa

Betoni on usein käytetty lattiamateriaali

tai sellaiseen on tarkoitus laajentaa, pitää muistaa myös henkilökunnan tilat. Taukotilat, wc:t ja pukuhuoneet mahdollisin pesuhuoneineen on syytä suunnitella toimiviksi. Jos rakennus on iso, mieti esim. vessojen sijainti järkevästi. Tarvitseeko toimitiloihin juuri erilaisia osastoja? Jos yritys tarvitsee varastoa, myymälää, valmistustilaa ja toimistoja, sijoita ne toisistaan hieman erilleen, toimivin ja selkein aluein. Yksi asia, mikä helposti suunnittelijaltakin voi unohtua, on siivous. Huomioi materiaalien ja toimitilojen siivouksen ja huollontarve suunnittelemalla myös riittävän iso siivouskeskus. Pelkkä komero ei ole enää nykyaikaisen siivouksen merkki. Huomioi, että siivooja tarvitsee välineilleen toimivan säilytyspaikan ja esim. siivousvaunu vie tilaa. Lisäksi tarvitaan ainakin vesipiste ja viemäri. Älä turhaan tee tiloista huolehtimisesta hankalaa. Hyvin pidetyt tilat säilyvät.

 

Tilojen toimivuuteen vaikuttavat myös materiaalit. Mieti kulutusta ja ihmisvirtaa. Kuinka kestävää materiaalia tarvitset esim. lattioihin, riippuu siitä kuljetaanko siellä jalan, tavaroita vaunuilla kuljettaen, säilytetäänkö siellä painavaa, mitä huonekaluja siellä on ja kuinka suuressa käytössä tila on. Seinämateriaalikin vaikuttaa esim. äänenvoimakkuuteen, kuten kaikuun ja kiertoon. Tällaiset ongelmat ovat inhottavia havaittavia vasta jälkeenpäin ja vaikuttavat työskentelyn mielekkyyteen ja työturvallisuuteen. Tietysti pintojen ulkonäkö on myös suuri asia. Onneksi materiaaleja on saatavilla niin monin eri näköisenä ja ominaisuuksin varustettuina, että varmasti kaikille löytyy mieleisensä. Älä mieti asioita myös liiaksi, sillä silloin voit jäädä jahkailemaan. Kysy apua ammattilaisilta, niin säästät aikaa ja rahaa. Säästät myös valaistuksessa, kun muistat sijoittaa ikkunoita riittävästi ja pääset hyödyntämään luonnonvaloa. Lämmitykseen vaikuttaa juuri ovien ja ikkunoiden lukumäärä, eristykset ja tietysti lämmitysjärjestelmä. Uudisrakennukseen järkevin lämmitysjärjestelmä on viime vuosina ollut vesikiertoisesti toimiva lattialämmitys, jota myös me suosittelemme. Sijoita myös tekniset keskukset niin, että kulku niille on tarvittaessa helppoa.

Turvallisuus ennen kaikkea

Turvallisuus

Muista turvallisuus

Tärkeää uutta rakennusta miettiessä on panostaa turvallisuuteen. Mieti putkitöitä suunnitellessa mahdollisia vesivahinkoja, miten ne havaitaan ja pystytään rajaamaan esim. sulkemalla vesijohtoja. Muista myös paloturvallisuus. Laki antaa perusteita erilaisten tilojen paloturvallisuuteen, mutta mikään ei estä pistämästä paremmaksi. Kun suunnittelet tilat toimiviksi, vara-uloskäynnit ja pelastautuminen ovat suhteellisen helppo huomioitava. Mahdollisen tulipalon riskeihin voi varautua jo rakentaessa. Mieti paloturvallisten materiaalien lisäksi esim. palo-ovia. Palo-ovet eivät juuri ulkonäöltään eroa tavallista sisä- tai ulko-ovista, mutta niillä paloa pystyy hidastamaan. Lisäajalla palo ja sen tuhoja saadaan rajattua tiettyihin tiloihin tai osastoihin, eikä koko rakennus ole heti palouhan alla. Paloturvallisuutta on syytä miettiä muutenkin esim. varastoinnissa, sammutusvälineissä ja henkilökunnan koulutuksessa.

Älä suinkaan unohda toimitilan ulkopuolta. Rakentaessa myös ulkotilat kannattaa heti suunnitella järkeväksi. Rakennuksen kannalta mm. sadevesijärjestelmä ja katon muoto ja rakenne ovat merkittävä osa kestävyyttä. Tasakattoisissa rakennuksissa on omat ongelmansa esim. talvisin, lumen painon vuoksi. Jyrkemmissä katoissa taas on huomioitava katolta tippuva lumi ja vesi. Parkkipaikkojen etäisyys ja tilat riippuvat myös henkilökunnan ja asiakasvirtojen odotetusta määrästä. Eikä ulkotilat ole pelkkää autotilaa. Kunnon kivetys, kasvit ja kyltit lisäävät näkyvyyttä ja parhaimmillaan hyvännäköinen rakennus ja piha ovat vierailun arvoisia jo itsessään.

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.