Laadukkaat valaisimet kestävät pitkään ja ovat turvallisia

Kauniit valaisimet

Kyllästyttävätkö italialainen design, ruotsalainen halpasuunnittelu ja tanskalaiset klassikkovalaisimet? Onko lokit ja globet jo nähty? Onneksi valaisinsuunnittelijoissa on varaa valita. Valaisinsuunnittelu seuraa aikaansa ja kehittyy jatkuvasti. Valaisimia tehdään aina vain uusista materiaaleista ja materiaaleja kekseliäästi yhdistellen. Ekologisuus ja kierrätysmateriaalit ovat nyt pinnalla. Uusia valaisinsuunnittelijoita astuu kuvaan jatkuvasti tuoden tullesaan uusia tuulia ja uusia innovaatioita. Tavoite on kuitenkin aina sama: suunnitella ja valmistaa laadukkaita valaisimia, joilla on edessään pitkä elinkaari. Kestävistä ja korkealaatuisista materiaaleista valmistetut valaisimet kestävät pitkään, ja niiden muotokieli puhuttelee vielä meidän jälkeemmekin tulevia sukupolvia. Tärkeää on myös valaisimien turvallisuus ja niiden tarjoama tasainen, laadukas ja häikäisemätön valo. Design-valaisimissa yhdistyvät kaikki valaisimien hyvät puolet, ja ne pesevät ominaisuuksiltaan muutaman kympin halpisvalaisimet mennen tullen. Kunnollisiin valaisimiin kannattaa investoida, ovathan ne erottamaton osa jokapäiväistä elämää aina heräämisestä illan viimeisenä hohtavaan lukuvaloon saakka.

Tom Dixon on itseoppinut muotoilijanero

Tullakseen kansainvälisesti tunnetuksi ja arvostetuksi suunnittelijaksi eivälttämättä tarvitse pitkää koulutusta – siitä Tom Dixon on hyvä esimerkki. Tom Dixon syntyi Tunisiassa 1950-luvun lopussa. Tom Dixonilla ei ole taiteellista koulutusta, vaan hän on itseoppinut lahjakkuus. Omien sanojensa mukaan hänen taustakoulutuksensa koostuu yhden päivän kestäneestä kurssista, jolla opetettiin korjaamaan autojen muovipuskureita. Ura tunnettuna suunnittelijana lähti nousukiitoon hänen 1980-luvun puolivälissä tekemiensä romumetallihuonekalujen avulla, ja vuosikymmenen lopussa kohistiin Cappellinille suunnitellusta S Chair -tuolista.

Tom Dixonin ura on monivaiheinen ja kunniakas, ja yhtymäkohtia löytyy myös Suomeen. Dixon on toiminut niin Habitatin kuin suomalaisen Artekinkin taiteellisena johtajana, ja yhteistyötä on ollut myös kaikkien suomalaisten tunteman IKEAn sekä Adidaksen kanssa. Artekin taiteellisena johtaja Tom Dixon toimi viiden vuoden ajan, mikä ei varmasti ollut helppo tehtävä, sillä Artek yhdistettiin silloin (ja yhdistetään edelleen) pitkälti Alvar Aaltoon ja hänen taiteelliseen perintöönsä.

IKEA alkoi myydä vuoden 2018 alussa Dixonin suunnittelemaa DELAKTIG-sohvaa, minkä kehuttiin muuntuvan helposti sohvasta divaaniksi, sängyksi, tilanjakajaksi tai työpisteeksi. Idea oli saada laadukas monitoimihuonekalu pieneen tilaan. Inspiraation lähteenä toimi tällä kertaa autoteollisuus. DELAKTIG-mallistossa oli apuna myös 75 maisteriopiskelijaa ympäri maailman, joten kunniaa lopputuloksesta ei voida antaa yksinomaan Dixonille. Tässä projektissa hyödynnettiin suunnittelualalle vielä aika tuntematonta avoimen lähdekoodin käsitettä ja joukkovoimaa.

Tom Dixon on kansainvälisesti tunnettu tuotemerkki

Tom Dixon perusti oman yrityksen jo varhaisessa vaiheessa. Yritys nimeltä Tom Dixon perustettiin kuitenkin vasta vuonna 2002. Tämä yritys suunnittelee valaisimia ja huonekaluja, pitäen päämajaansa Lontoossa (Portobellossa). Tavoitteena on kehittää ja piristää brittiläistä huonekaluteollisuutta, brittiläisen kulttuuriperinnön inspiroimana. Yritys lanseeraa uuden kokoelman kahdesti per vuosi. Valaisimien ja huonekalujen ohella valikoimaan kuuluu myös kodintarvikkeita. Kaikki tuotteet on helppo tunnistaa, koska niissä on käytetty mielikuvitusta ja rohkeaa otetta. Materiaalien laatu ja toteutustapa on aina mitä erinomaisin. Tuotteita myydään peräti 65 maassa aina Japania myöten, ja ne on noteerattu lukuisissa kilpailuissa. Tom Dixonin palkittu muotoilu ei jätä ketään kylmäksi!

Tom Dixon -tuotemerkin valaisimet ovat luku sinänsä. Jos etsit jotain uutta ja omaleimaista, on Tom Dixon kuin sinua varten tehty. Mielenkiintoiset, ajatuksia herättävät ja toisinaan suorastaan dramaattiset valaisimet sopivat niin yksityisasuntoihin kuin esimerkiksi liiketiloihin. Etsitpä kattokruunua, riippuvalaisimia, pinta-asennettavia valaisimia tai pöytä- tai lattiavalaisimia, löydät etsimäsi Tom Dixonin mallistosta.

Melt-riippuvalaisin on tehty tyhjiömetallisointi-tekniikalla. Melt-valaisin näyttää metallimöykyltä, eli ei lainkaan tavalliselta kattovalaisimelta, mutta kun siihen sytyttää valot, siitä ei meinaa saada silmiään irti. Tämä kaunotar maksaa noin 1000 euroa. Tom Dixonin Beat-tuoteperhe taas on minimalistinen, mutta se ei tarkoita, että tuotteet koottaisiin hätäisesti kasaan. Vaikka valaisin vaikuttaa yksinkertaiselta kaikessa veistoksellisuudessaan, sen valmistaminen voi viedä pohjoisintialaiselta artesaanilta jopa neljä päivää. Varjostimen sisäpinnassa on uniikki taontakuvio. Tällainen pieteetillä ja hartaudella valmistettu valaisin maksaa noin 500–1000 euroa, koosta riippuen. Tom Dixon Beat -valaisimet ovat saaneet inspiraationsa intialaisista vesiastioista ja messinkipadoista. Beat-riippuvalaisimen voi valita tanakkana, lihavana, pitkänä tai leveänä, ja messinkisen pinnan sijaan saa halutessaan mustan tai valkoisen värisen varjostimen. Jos Beat-kokoelma puhuttelee, on markkinoilla myös saman sarjan jalallisia valaisimia, pöytävalaisimia ja pintakiinnitettäviä valaisimia. 

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.