Helpot tee se itse – kotiremontit

Talon rakentaminen

Maku muuttuu vuosien varrella, samoin erilaiset rakennus- ja sisustustrendit. Jos kodin ilme vaikuttaa aikansa eläneeltä, on pienen pintaremontin paikka. Maalaaminen tai tapetoiminen on helppo, nopea ja kustannustehokas tapa piristää asunnon ilmettä. Kierrätyskeskuksista ja kirpputoreilta löytää pikkurahalla tekstiilejä ja sisustusesineitä, mutta osa saattaa olla peräisin 80- tai 90-luvulta (kuten lasiset koristehedelmät tai tekokukka-asetelmat). Näillä tarvikkeilla varaudut teemajuhliin, mutta modernimpien tekstiilien ja sisustustuotteiden perässä saatat joutua suuntaamaan lähimpään tavarataloon.

Tarvitaanko kotiremonttiin lupaa?

Omakotitalon tai mökin sisätiloja saa remontoida melko vapaasti. Uuden jätevesijärjestelmän rakennuttaminen tai ison piharakennuksen hankkiminen ovat kuitenkin sellaisia asioita, mitkä vaativat rakennuslupaa. Rakennuslupaa tarvitaan silloinkin, jos ullakkotilat aiotaan ottaa asuinkäyttöön, ja suunnitelmissa on ullakon eristäminen sekä katon korotus. 

Paikkakunnilla on keskinäisiä eroja sen suhteen, koska tarvitaan rakennuslupaa kevyempää lupaa eli toimenpidelupaa. Toimenpidelupaa tarvitaan silloin, kun rakennuksen ulkonäkö muuttuu ratkaisevasti. Joillain alueilla esimerkiksi tasakaton vaihto harjakatoksi edellyttää tällaisen luvan, kun taas joillain alueilla jopa katon maalaaminen eri väriseksi vaatii tätä lupaa. Asiasta saa selvyyden ottamalla yhteyttä alueen rakennusvalvontaan. Varmista myös kotivakuutuksesi riittävyys muutostöiden aikana ja niiden jälkeen. 

Asunto-osakeyhtiöissä moneen remonttiin tarvitaan taloyhtiön lupa. Jotta remontti toteutuisi suunnitelman mukaan, hanki lupa ajoissa, eli ainakin noin kuukautta aiemmin. Tapetointi, maalaus ja väliovien poisto ovat pienimuotoisia remonttitöitä, joten niihin ei yleensä tarvita lupaa. Myös taulun voi kiinnittää seinään ilman lupaa – ellei asu vuokra-asunnossa, jolloin vuokranantaja on voinut kieltää seinien porailun. Vuokra-asujan pitää pyytää lupa myös tapetointeihin ja muihin muutostöihin. Vuokranantaja voi ilahtua vuokralaisen aktiivisuudesta ja antaa pintaremonttia vastaan jopa vuokranalennusta!

Tee se itse -remontti vai remontin teettäminen?

Suhteellisen helppoja tee se itse -remontteja ovat sisätilojen maalaus, ulkomaalaus, tapetointi, lattiaremontti, saunaremontti ja keittiöremontti. Kylpyhuoneremontti vaatii jo enemmän osaamista, sillä vesieristämisessä ja laatoittamisessa on omat lainalaisuutensa. 

Maalaamisen oppii nopeasti, eli se ei vaadi aiempaa kokemusta. Aloita seinien maalaus tasoittamalla kaikki reiät ja poistamalla vanha tapetti. Maalilla saa uuden ilmeen myös lattiaan ja sisäkattoon, kunhan muistaa tehdä huolelliset pohjatyöt. Ulkoseinien maalaamiseen sopii parhaiten kuiva, mutta ei liian aurinkoinen päivä.

Tapetointikin on työ, mikä opettaa tekijäänsä. Nykyaikaisilla kuitutapeteilla osaa tapetoida kuka tahansa, sillä liisteri levitetään vuodan sijaan seinään, ja tapetti harjataan kiinni. 

Lattiaremontti onnistuu lattialaminaattien avulla todella nopeasti ja vaivattomasti. Laminaatit voi asentaa vaikka muovimaton päälle, ja ne kestävät parkettia paremmin kosteutta sekä lemmikkieläinten kynsiä. 

Saunaremontiksi saattaa riittää lauteiden hiominen ja öljyäminen. Keittiöremontistakin voi selvitä muutamalla satasella, jos maalaa kaapin ovet ja välitilan. 

Kaikki remontit voi teettää, jos oma aika ei riitä rautakaupoissa juoksemiseen, pohjatöihin ja vasaran tai pensselin heiluttamiseen. Kilpailuta remonttifirmat netissä, niin saatat säästää satasia. Kun remontti valmistuu, hae kotitalousvähennystä, niin voit säästää jopa tonneja. Remonttien töiden osuus on verovähennyskelpoinen, jos remonttifirma on ennakkoperintärekisterissä.

Älä tee näitä remontteja itse 

Sähkömies

On joitain remontteja, joita ei kannata tehdä itse, vaikka uskoisikin työt osaavansa. Esimerkiksi sähköasennukset ja putkityöt pitää teettää aina alan ammattilaisella. Jopa tiskikone ja pyykkikone pitää asennuttaa ammattilaisella, jotta saisi mahdollisessa vuototilanteessa vakuutuskorvauksia. Ammattilaista tarvitaan myös uunin ja kiukaan asentamiseen, lavuaarin tai suihkun siirtämiseen sekä aurinkopaneelien kytkentöihin. 

Myös puiden latvojen leikkaus, pihatien päällystäminen, ulkoseinien laudoitus ja esimerkiksi ikkunaremontti kannattaa teettää ammattilaisella. Ammattilainen tekee työn ensinnäkin paljon nopeammin, toisekseen paljon turvallisemmin ja kolmannekseen paljon paremmin. Remontoinnin ammattilaiset osaavat toteuttaa laudoituksen niin, että se on kestävä ja tukeva vuodenaikojen vaikutuksesta huolimatta. Ammattilaisen asentamista ikkunoista ei karkaa lämpöä, ammattityönä tehty asfaltointi kestää myös kovalle kuormitukselle altistuvilla alueilla, eikä ammattilainen riko piharakennuksia kaatamalla puuta tai sen latvaa ulkorakennuksen päälle. 

Vanhoissa rakennuksissa on usein liian vähän eristeitä yläpohjassa, jolloin asunnosta karkaa paljon lämpöä. Uusien eristeiden puhaltaminen yläpohjaan on periaatteessa helppoa, mutta kannattaa muistaa, ettei räystäiden tuuletusaukkoja saa tukkia. Yläpohjaan ei saa myöskään puhaltaa liikaa villaa, jottei sen tuulettuminen häiriintyisi. Varmuuden vuoksi katon lisälämmöneristäminenkin kannattaa teettää ammattilaisella – kuten muutkin kattotyöt, sillä väärin toteutettu kattotyö saattaa vaikuttaa koko talon rakenteeseen. 

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.